Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 28. juli 2011

Dagens Salat

Dagens Salat, Dandert på Fat:


Salatblader
Gulrotstaver
Tomatbåter
Agurkskiver
Ananasbiter
Osteterninger

Serveres som tilbehør
til nesten hvilken som helst
lunsj-, middag-, eller kveldsrett.

onsdag 27. juli 2011

Mandelmelk


Mandler er superføde fordi de inneholder
en mengde nyttige næringsstoffer
Kalorier og fett, -javel, men det er av de gode
såfremt man ikke er allergisk selvfølgelig

I stedet for å knaske mandler kan man lage mandelmelk
som kan drikkes som den er eller benyttes i smoothies
eller bakverk som erstatning for melk eller fløte
Mandelmelk lages ved å blande finknuste mandler
med vann og eventuellt smakstilsatt
med vanilje og/eller tørket frukt
Min enkle basisoppskrift er som følger:

Mandelmelk

125 g / 2 dl mandler legges i bløt
i 4-5 dl kaldt vann natten over


Om morgenen blir mandlene skyllt under springen
og bløtleggingsvannet hellt fra 
Mandlene kjøres i blender eller foodprocessor 
med 1 knivsodd vaniljepulver
og 4-5 dl iskaldt vann

Mandelmelken oppbevares kaldt i kjøleskap
og holder seg fint 2-4 dager


Drikk den som den er
eller benytt den i smooties
med frisk frukt eller bær

Rått vaniljepulver får du blant annet kjøpt her
SanaBona yter forøvrig super service
med rask levering
samt at alle produktene er testet
og garantert økologiske

lørdag 23. juli 2011

fredag 22. juli 2011

Snedig Småsak

Lirosa har vært på shopping
ikke stort og lenge og mye, men dog,
Lirosa har shoppet seg en snedig liten sak
Som hun kan mixe sine sunne drinker i

Blender Bottle
heter den
og slik ser den ut:


Bildet er lånt fra produsentens hjemmeside
der det forøvrig finnes en god del oppskrifter
på likt og ulikt som man kan benytte
sin Blender Bottle til

Det finnes sågar eksempler på kjendiser
som går rundt med og bruker 
den påstått fantastiske
blande- eller drikkeflaska

Så nå føler jeg meg faktisk litt in
Uten at det var planlagt faktisk

Flaska bare dukka opp
da jeg kikka innom hos iHerb
i forrige uke,
Den så da snedig og praktisk ut
-tenkte jeg og shoppet i veg
Oppi handlekurven med seg!

Kjekk å ha med seg i veska
og i tillegg tenkte jeg at den kanskje var mulig
å få ha i fred for husets øvrige familiemedlemmer
som støtt og stadig har en tendens til å
forsyne seg av mine kjøleskapskalde drikkeflasker.

Shopper du hos iHerb kan du klikke deg inn her
(eller på logoen i høyremargen)
Du kan benytte koden: UNE933
og få $5 i rabatt første gang du handler.

Har du handlet der en gang får du selv en kode
som du kan dele ut til venner og bekjente
slik at de også får $5 i rabatt første gang de handler.

iHerb forhandler helsekostprodukter
og sender til hele verden.



slipper du unna toll og avgifter
I handlekurven finnes dessuten en vektkalkulator
slik at man kan følge med på forsendelseskostnadene

Lirosa fallt for fristelsen
til å shoppe noe annet småtteri også
som sikkert kommer til å dukke opp
som ingredienser i noe jeg skal lage
i min nye Blender Bottle fremover.

Så det så!


Her i bygda er er det foressten Limartna i helga
med mange ulike kulturarrangementer
og opplevelser både for store og små

På martnasområdet i Sørli blir det boder
med salg av ekte håndverksprodukter
fritt for juggel, fant og fjas

Så vet du ikke hva du skal finne på i helga
er det bare å ta turen til Lierne
Alle er hjertlig velkommen!

GOD HELG!

søndag 17. juli 2011

Råkost

Vi slår et slag for de trauste, tradisjonelle,
gode norske rotgrønnsakene:

Gulrot
og
Kålrot


Gulrota trenger ikke skrelles engang
og kålrota er på denne tida mild på smak,
-nesten som nepe

Vask og kutt opp grønnsaker
Og knask i veg
Eller server dem som de er

fredag 15. juli 2011

Jordbær med eller uten Sukker

Passe på å spise jordbær nå
Ferske og Rå
Uten sukker på

Eller med sukker, melk og fløte
I en skål

Rense og Fryse


Porsjonsvis med 1 ss sukker
pr. 500 g renset bær


Før de fort og flatt, uten luft
fryses ned for senere bruk

torsdag 14. juli 2011

Reddiker Rett fra Hagen

Til tross for heller kjølig sommervær
Er det visse vekster som vokser og trives


Det er små lykkeglimt i livet
å kunne hente seg reddiker rett fra hagen

Spise dem som de er
Småsnacks
Eller som her:

i Dagens Salat


Reddiker og nyplukkede Salatblad
Agurk, Tomat, Løk og Oliven

Næringsinnholdet i Reddik er lavt,
men den friske grønnsaken
inneholder både
A-, B- og C- vitaminer
samt kalsium, kalium,
magnesium og fosfor

Det er ikke for sent å så enda
Reddiker krever heller ikke så stor plass
De kan godt vokse i en verandakasse
eller en krukke hvis man ikke har hage


Kos deg med reddik
og ikke glem å så nye frø etterhvert
som det høstes inn

mandag 11. juli 2011

Matpakkevest


Rett  Vest
MatpakkeVest
Mønsteret fant jeg her...

Veldig enkelt i grunn
Et stykke bomullstoff
Økologisk vel og merke, om noen skulle lure
Et likt stykke voksduk-dusjforheng-aktig
Sydd sammen rette mot rette og vrengt


I stedet for lommer og borrelås
valgte jeg å banke inn trykknapper

Har en idè om å videreutvikle denne
Den som venter
Får se

Ha en fin mandag!

søndag 10. juli 2011

Hypping og Superbær

Enda ei helg er på hell
Poteten er hyppet
og ugress luket


Kan nok hende vi må luke litt mer
Mandelpoteten kommer ujevnt i år
Noen gress har såvidt stukket seg opp av jorda
mens andre er store og fine allerede

Her er foressten rundpoteten min
Setter noen få mest for moro skyld
Tror det er Pimpernell


De ser da ut til å trives godt

Noe annet spennende
vi har plantet i hagen i år,
er denne busken som visstnok
skal være hardfør nok
til å tåle vårt barske klima


Den er jeg virkelig spennt på
Det er den nye Superbæra
Gojibær, som visstnok skal være
verdens mest energirike bær

Gojibær vokser blant annet i Himalaya og Tibet
og er proppfull av vitaminer, mineraler, antioksydanter,
polysakkarider, proteiner og aminosyrer

Bæra påstås å ha foryngende, styrkende 
og helsefrembringende egenskaper

Ettersom jeg er litt utålmodig
og ikke regner med å få noe særlig avling
på mine små gojibærbusker i år
Har jeg anskaffet meg en liten prøvesmak
slik at nysjerrigheten kan stilles

Slik ser de ut når de er tørket


Ligner på røde rosiner
og smaker godt men litt uvant

Skal bli spennende å se
hva jeg finner på å bruke dem til fremover

torsdag 7. juli 2011

Skal det være en kjeks?



Ferietid, Strandtid, Turtid
NonStop FerieCookies
er enkle og raske å lage

Litt Sunnere
med litt mindre sukker
En hel pose NonStop
fordelt på ca. 80 kjeks



NON STOP NON STOP
namanam

Årets første Bad

Årets første bad, Det var i går,
-men jammen fikk vi hoppet uti også i dag
Og til og med svømt noen tak


Forfriskende Herlig
Fantastisk Deilig

Håper på mange flere slike anledninger
før sommeren er over

onsdag 6. juli 2011

Oppmålt

Her står to liter vann, -oppmålt
i karaffel, drikkeflasker, og glass
Rent drikkevann rett fra springen


Gjenbruk av kjøpeflasker
Fylles med vann og settes
til avkjøling i kjøleskap

Enkelt og greit
å ta med seg
hvorsomhelst
nårsomhelst

tirsdag 5. juli 2011

FOKUS: Vann

Livgivende og Livsnødvendig
 Rensende Rent Vann
Drikkevann, Vaskevann


Denne måneden fokuserer vi på vann
Alle trenger vann, hver eneste dag

Utfordringen er å drikke nok rent vann
Vi er så heldige å kunne tappe drikkevann
rett fra krana på kjøkkenbenken
Vi kan få kaldt eller varmt vann
akkurat når det passer oss
Vi dusjer og bader i vann
og vannet er rent og godt


Ca. 2 liter vann hver dag
mener ekspertene at vi bør drikke
2 liter er for lirosa en utfordring
å greie å drikke hver eneste dag
2 liter vann er faktisk ganske mye

Jeg drikker opptil flere vannglass daglig
Vi serverer alltid vann til middagen
Vann blir stort sett også benyttet som tørstedrikk
i andre situasjoner og barna er lært opp til
å like og drikke vann fra de var små


Når jeg trener så jeg svetter har jeg ingen problemer
med å fylle opp væsketapet med rent vann
Det kjennes både naturlig og godt
Drikkes det for lite kjennes det fort i hodet
Derfor er det lurt å være ekstra bevisst
på tilstrekkelig væskeinntak
spesiellt om sommeren når det er varmt
Vi bør være ekstra oppmerksomme på små barn og eldre
som kanskje ikke kjenner så godt selv at de trenger drikkevann

Lirosas fokus i juli er rett og slett:
Drikke mer vann!


Noen som har lyst til å være med?

fredag 1. juli 2011

Hehhe he eh..., en svenskejonas og et rabarbratips

"Vask og rens rabarbrastilkene, fjern evt. skinnet hvis det er tykt og hardt. Kutt stilkene opp i biter ca. 1-2 cm. Ha dem i en kasserolle med mye annet rart, så kjører du det i en blender til du synes det er nokk :D og vips rabarbragrøt"


-dette var hva jeg fant etter en snartur på kjøkkenet
midt i blogginnlegget om rabarbragrøten hos Kvardagskost. 
Slik kan det nemlig gå når sommerfri skoleungdom
deler datarom med mor.
Poden publiserte det heldigvis ikke, 
og mor fikk seg en god latter før innlegget ble ferdigstillt.

Vi har nemlig høstet inn hele hagens rabarbra
i håp om at de nye stilkene som kommer opp er like fine
som første avling. Vi har spist rabarbragrøt til dessert


Vi har lagd rabarbrasaft
som ble meget velsmakende og god


Den fungerte utmerket på tur
så jeg håper virkelig vi får lagd
en ladning til eller to


Veldig enkelt igrunn
og ganske kjappt også
Med den nyinnkjøpte
"svenskejonas"
som jeg fikk for en rimelig penge
hos den lokale matbutikken




Han er da ganske kjekk igrunn
den godeste svenskejonas
Sammenleggbar til og med

Nå håper jeg selvfølgelig
at vi får brukt ham mer
Man blir jo litt inspirert når man
bare først er kommet igang

De siste rabarbrastilkene ble vasket, renset og kuttet opp
i passende biter og puttet i fryseren for senere bruk

Her er dagens tips:
En frysepose
100 gram rabarbra
Lufta ut 
Knute på posen
100 gram rabarbra
ny knute osv.


Kjekt om man plutselig vil lage ei kake eller en pai,
smoothie eller is, ja hva som helst man måtte komme på
Bare å klippe av etter behov.

Ha ei flott helg
i rabarbraens tegn!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...