Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tirsdag 30. august 2011

Hverdagslykke

En påskekaktus
eller kanskje det egentlig er
en julekaktus?
Eller novemberkaktus
som på latin bærer navnet:



Husker ikke helt
og det spiller i grunnen
ikke så stor rolle heller

Den blomstrer når den vil
kaktusen min
og gir oss litt hverdagslig lykke
hver eneste gang vi kikker bort
der den står
Mon tro om den bør få seg
ei større potte
eller
om den skal få vente
til neste år

søndag 28. august 2011

Ripstips; naturlig kakepynt

Helt naturlig kakepynt, uten tilsetningstoffer av noe slag
Rimelig og litt sunnere, helt sant!
Store fine ripsklaser,  plukkes inn og legges utover
et bake- eller matpapirkledt fat


Etter at ripsen er frossen, taes den opp av fryseren
og legges forsiktig, lagvis med
mat- eller mellomleggspapir i en boks,
Før den settes tilbake i fryseboksen igjen

Veldig kjekt å finne igjen en og en
som man kan pynte kaker og muffins med
Rett før servering, ettersom bæra er finest å se på
mens den enda er frossen

Slik kan man jo også gjøre med andre bær
Solbær f.eks, eller bringe- og bjørnebær
som kan fryses ned en og en.



onsdag 24. august 2011

Gressløktips

Hver gang jeg er ute for å hente inn gressløk
til en eller annen rett, i sommerhalvåret

Tar jeg med litt mer enn jeg faktisk trenger
Den ekstra gressløken klippes opp i en liten boks
med tett lokk, som oppbevares i fryseren

På den måten får jeg fyllt opp et lite gressløkforråd
som enkelt kan benyttes direkte i alle slags matretter
og nytes nesten som fersk, hele vinteren igjennom

fredag 19. august 2011

Rips

Ripstid, nå er det bare å forsyne seg
Plukke og høste inn
etterhvert som bæra modnes

Vi kan plukke rent
Hvis vi vil spise den som dessert


Eller med stilk, hvis vi skal safte eller sylte


Rips kan gjerne fryses for senere bruk
Det er så kjekt å finne
når bærsesongen er ferdig

Rips inneholder vitaminer og mineraler
antioksydanter

Er rimelig, for ikke å si gratis
 hvis man kan plukke
rett fra sin egen hage

Dessuten er det godt
og kan benyttes til mye


Eller som her:


Rørt med litt sukker
og servert som dessert
enten med fløte
eller vaniljesaus
(-vanskelig å greie seg med en porsjon)


Ha ei fin ripstid!
Mulig det kommer flere ripstips
herifra...

Buskene bugner fremdeles

torsdag 18. august 2011

Smågodt

Det er vel lov
En gang i blant

Å plukke med seg en pose
Smågodt fra butikkens
Fristende hyller


Søtt og Surt
Sukker og Syntetiske
Tilsetningstoffer
Skikkelig Usunt
Men kanskje likevel
litt sunt en gang i blant


Og vi tåler det nok
en sjelden gang
Hvis vi bare greier å begrense oss litt
Særlig hvis hverdagskostholdet
gir oss det vi trenger
og godterispising ikke
er en dagligdags foreteelse
eller erstatning for
ordentlig mat

Og hvis vi vil
kan vi jo styre unna
akkurat den hylla
og heller plukke med oss
en pose med litt sunnere godteri


Nøtter og Tørket frukt
Sjokolade og Yoghurtkarameller

Den alternative godtedisken
finnes i stadig flere butikker

Det er faktisk
Du som bestemmer
Hvor du skal plukke
Lørdagsgodteposen

Så, Hva velger du?

tirsdag 9. august 2011

Kantareller

Kantarelltid
Når soppen plupper opp
og det er bare å forsyne seg


Soppsanking er både trivelig og artig
Man må bare passe på å ikke plukke
sopp man ikke kjenner
for det finnes giftige sopper
som ingen bør spise
og flere av dem ligner på
de mest velsmakende delikatessene


Soppen renses og forvelles
noen minutter i kokende vann
Ikke for lenge for da mister den fargen


Vannet siles fra
og soppen kan nå fryses
Jeg pakker den i flate pakker
og suger ut så mye luft jeg kan
Etter at den er avkjølt selvfølgelig


Når soppen skal spises
steker vi den i litt smør
Og krydrer med salt og pepper


Herlig bare å spise slik
Rett fra panna
som kveldskos
Med godt brød og smør
eller som tilbehør
til middag
Gjerne også med en fløteskvett i
Da får man den beste stuingen
som tenkes kan
Rett og slett Nydelig!


svært få kalorier
noe protein
er rike på mineraler
og noen vitaminer

mandag 8. august 2011

Fokus: Bær




Bær smaker godt og gjør godt
På denne tiden kan vi fråtse i friske bær
som inneholder haugevis av gode næringstoffer
som kroppen vår trenger
Godt og nyttig energipåfyll
med andre ord

Å forsyne seg av naturens goder
er en gave i seg selv
Tar vi turen ut i skog og mark
koster de heller ingen ting


Litt gratis trim får vi dessuten på kjøpet
hvis vi plukker bærene selv
Dessuten er det noen av livets små gledestunder
Ikke bare sanking men også å ta vare på

Og for noen lykkeglimt
når man kan plukke frem egne bær
når vinteren setter inn

søndag 7. august 2011

Molte- og Sjokoladeiskrem

Med iskremmaskin i hus, kan man trylle frem
litt sunnere iskrem mens potetene koker
og servere nylaget iskrem til dessert
uten de helt store forberedelsene eller planlegging på forhånd
og det er slett ikke nødvendig med en dyr og fancy maskin.


Man kan selvfølgelig også lage iskrem uten iskremmaskin
Pass bare på å røre i iskremen innimellom mens den fryses
slik at det ikke dannes harde iskrystaller i den.

I dag har vi laget både Molteiskrem og Sjokoladeiskrem
Begge fallt godt i smak hos alle familiemedlemmer
som favoriserte hver sin. Lirosa greide ikke å velge,
hun sier som Ole Brumm: " Ja takk, begge deler! "


MOLTEISKREM


3 eggeplommer
1 barneskje Yacon Pulver
Piskes til eggedosis
og smakes til med litt Agavesirup
hvis du ønsker den mer søt
( I stedet for Yacon Pulver og Agavesirup
kan du benytte rørsukker eller melis)

3 dl kremfløte (1 pk.)
1 ts ekte vaniljesukker
Piskes til krem og blandes
sammen med eggedosisen

Kjøres i iskremmaskin eller fryses i dypfryser
Rør inn 2-3 ss rørte molter mot slutten av frysetiden.



SJOKOLADEISKREM


Lages på samme måte som molteiskrem
men tilsett 1-2 ss kakaopulver
i stedet for vaniljesukker i kremfløten

Mot slutten av frysetiden
tilsettes litt hakket sjokolade
etter eget ønske.

Velbekomme og god Søndagskveld!

fredag 5. august 2011

Dagens Salat med Yoghurt- og Rømmedressing

Dagens Salat, består av salatblader fra hagen
tomatbåter, agurk, orange paprika



Dressingen har vi rørt sammen av
1 del lettrømme
1 del yoghurt naturell
smaksatt med
litt urtesalt
noe nykvernet pepper
en anelse hvitløkspulver

torsdag 4. august 2011

mandag 1. august 2011

Julekveldsmolta er berga

Årets Julekveldsmolte er berga
Molte hører med som festmat
ved alle høytidelige anledninger


Har vi rikelig spiser vi molte
til hverdags også

Enten rørt med sukker som syltetøy
på brødskiva
eller som dessert
med sukker melk og fløte

Godt er det uansett
Og sunt også
denne bæra som kalles for gull
og inneholder A-, B- C- og E-vitaminer,
kostfiber, folat, kalium, kalsium,


Den vokser ved myr i fjellterreng
og er nok den mest holdbare bæra jeg vet

Uten annen tilsetning enn litt sukker
holder den seg flere uker i kjøleskap


Her har vi pakket ned molte for dypfrysing
Uten noe sukker, bare ren molte
Slik holder den lengst på smak og farge
Flere år faktisk, og det er bra for det er ikke
hvert år det bugner av bær som nå


Jeg pakker posene i litt ulik størrelse
Ganske flate og suger mest mulig luft ut
før posen lukkes og legges flatt i fryseboksen


Godt å finne når vinterstormene setter inn

Enda finns det både kart og moden molte
Så vi håper vi kan rekke å plukke enda noen liter
før det er for sent, for det går nesten litt for fort
fra molta er moden til den blir gammel

Vi har gått forbi mye overmoden molte
som ikke lenger smaker godt
Det kjennes nesten vondt
at ingen har rukket å plukke den

Men desto større lykkeglimt
når man har greid å fylle
et spann med gyllen moden
sunn og gullende god molte
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...