Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 14. oktober 2011

Å Spire eller Dyrke Hvetegress

Stadig flere lovpriser Hvetegress som supert og energigivende kosttilskudd. Lirosa har forsøkt seg på spiring eller dyrking av hvetegress for deretter å presse gresset til fersk og forfriskende hvetegressjuice.



Mine hvetekorn er spiret på kjøkkenbenken i normal innetemperatur i et enkelt spirebrett. Vanlige blomsterpotter eller plastkasser kan selvfølgelig også benyttes. Det finnes flere beskrivelser på ulike nettsider og blogger, samt haugevis av mer eller mindre gode videosnutter på YouTube. Her har jeg forsøkt å lage en så enkel beskrivelse som mulig, som viser Lirosas veg til den supersunne livgivende energidrikken.


Hvete Helkorn, økologiske for spiring
finnes i helsekostbutikker

I tillegg trengs et dørslag og noe å spire i, samt god matjord.

DAG 1:


Spiredyktige hvetehelkorn skylles og legges i bløt natten over


DAG 2:


Bløtleggingsvannet helles fra og hvetekornene skylles gjennom et dørslag 2-4 ganger i løpet av dagen. Kornene skal ikke tørke ut, samtidig som vannet skal renne fra. Mine korn fikk stå i dørslaget i en dyp tallerken med et klede over mellom hver skylling.



DAG 3:


Kornene som såvidt har begynnt å spire skylles godt
og fordeles jevnt utover
et tynnt dekke av god matjord

De skal stå tildekket uten dagslys noen døgn
Mine får plass i vinduskarmen


Jeg har også funnet frem en gammel spruteflaske
som er grundig rengjort
Hvetekornene får seg en dusj 2-4 ganger daglig



DAG 4:

Det spires, og dusjes 2-3 ganger.
Det er viktig at kornene ikke tørker ut,
men de må heller ikke være så fuktige at de mugner.


DAG 5:


Mer spiring, fortsatt under lokk
med vanndusj 2-3 ganger i løpet av dagen.


DAG 6:



Gresset har vokst siden i går. Jeg fjerner lokket,
slik at hvetegresset skal få lys og vokse seg grønt og fint.
Jeg dusjer fremdeles 2-3 ganger daglig



DAG 7:



Gresset vokser og grønnes i vinduskarmen i stua mi
På bildet nedenfor til høyre ser du speltkorn som er forsøkt spiret på en utvasket frottèklut, i stedet for jord.
Speltkornene har ellers fått eksakt samme behandling som hvetekornet men spirer ikke like godt, iallefall ikke uten jord, -men det får vi forsøke en annen gang.




DAG 8:


Hvetegresset ser ut til å trives, det vokser stadig
og blir friskere og grønnere nesten for hver time som går.
Jeg dusjer fremdeles med friskt vann et par ganger daglig.

DAG 9:


Hvetegresset vokser og dusjes som før.

DAG 10:




Fra den 10. dagen kan hvetegresset høstes. Jeg klipper det ned med saks og presser juice i en god juicepresse eller i en blender med litt vann, og siler fra gresset før det drikkes.
Hvetegressjuice smaker friskt og litt søtaktig og kan med fordel blandes ut med litt vann eller ferskpresset juice.



Her har jeg satt igang en ny runde med spiring av hvetegress
sammen med noen speltkorn, og med litt mindre mengde

Ca. 2 dl korn til kassen som måler: 22 x 59 cm.


De vokser ikke like tett og ser ut til å trives bedre
Kornene ble fordelt utover jorda etter at spireprosessen var kommet litt lenger enn første gang, noe som ser ut til å ha vært gunstig for veksten.


Gresset vokser iallefall godt, også etter nedklipping.
Snart skal jeg høste inn for andre gang av dette. så får vi se om det er villig til å vokse opp enda en gang før hele prosessen får starte på nytt.

Hvis jeg klipper ned mer gress enn jeg trenger oppbevares det i en boks i kjøleskapet, og holder seg omtrent like godt som enkelte friske grønnsaker.




1 kommentar:

MELISSA sa...

Heisann)! Gøy å lese om spiringen din. Har selv satt i gang forsøk for første gang.Kjøpte inn karse, brokkoli, grønnkål og alfalfa. Jeg har ikke kjøpt noe å spire i men tar hva jeg haver. Noen syltetøyglass og et par plastbokser.Karsen er godt i gang i en bit eggekartong. Gleder meg til den er ferdig,den blir nok ostetopp på knekkebrød.Bilder kommer senere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...